Κατάλοιπα παλαιολιθικής κατοίκησης στο Νομό Πρεβέζης - Παπαγιάννη Δήμητρα (Πρεβεζάνικα Χρονικά, 2022)
Η Παλαιολιθική περίοδος καλύπτει το διάστημα από την πρώτη εμφάνιση του ανθρώπου στη Γη μέχρι την τελική υποχώρηση των παγετώνων στο βόρειο ημισφαίριο. Η Παλαιολιθική, όμως, δεν είναι απλώς το αρχαιότερο και μακρότερο στάδιο της ιστορίας του ανθρώπου. Είναι η εποχή κατά την οποία οι βιολογικοί μας πρόδρομοι εξελιχθηκαν ανατομικά και διανοητικά στο σύγχρονο άνθρωπο και ανέπτυξαν τα καίρια χαρακτηριστικά του πολιτισμού: την ικανότητα ομιλίας, τη συμβολική και θρησκευτική σκέψη, την καλλιτεχνική ευαισθησία, την ικανότητα επέμβασης στο σφυσικό περιβάλλον και την τεχνολογία, το σχεδιασμό, δηλαδή και την ικανότητα κατασκευής αντικειμένων που επαξαύνουν τις φυσικές δυνατότητες του ανθρώπινου σώματος.