Η Βιογραφία του Οδυσσέα Ανδρούτσου, όπως την κατέγραψε ο Ιωάννης Ζαμπέλιος - Βλάχος Κώστας Π. (Πρεβεζάνικα Χρονικά, 2024)
Λευκάδιος φιλόλογος, νομικός, συγγραφέας και Φιλικός Ιωάννης Ζαμπέλιος (1787-1856) συνέγραψε, από το 1839 έως το 1844, δώδεκα τραγωδίες με θέματα, κυρίως, βίους αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης. Οι περισσότερες από αυτές τις τραγωδίες εκδόθηκαν μεμονωμένα κατά το πρώτο μισό της δεκαετίας του 1840. Το σύνολο των δραματικών έργων του Ζαμπέλιου εκδόθηκε το 1860, τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατό του, σε δύο τόμους με τίτλο Τραγωδίαι. Η ενδέκατη τραγωδία του Ζαμπέλιου αναφέρεται στον «Οδυσσέα Ανδρούσσου», τον οποίον ο συγγραφέας γνώριζε από μικρή ηλικία και μεγάλωσε μαζί του στη Λευκάδα, συνέφαγε και χόρεψε μαζί του προεπαναστατικά και παρακολουθούσε την πορεία του στη διάρκεια του Αγώνα για την ελευθερία του Γένους. Η τραγωδία αυτή δεν δημοσιεύθηκε αυτοτελώς, αλλά συμπεριλαμβάνεται στο δίτομο έργο του, που εκδόθηκε, όπως προαναφέρθηκε, μετά τον θάνατό του.