Ναυτικές επιχειρήσεις στον Αμβρακικό κόλπο κατά την Ελληνική Επανάσταση (1821-1829) - Σκλαβενίτης Σπυρίδων (Πρεβεζάνικα Χρονικά, 2024)
Η συγγραφή του παρόντος κειμένου ξεκίνησε το 2020 ως μέρος της προετοιμασίας μας για την πραγμάτευση της ιστορίας της Πρέβεζας κατά την περίοδο της Επανάστασης, ενόψει, μάλιστα, του επερχόμενου επετειακού έτους 2021. Άποψή μας ήταν ότι οι ναυτικές επιχειρήσεις του 1828 θα έπρεπε να έχουν κομβική θέση στον τοπικό εορτασμό της δισεκατονταετηρίδος από το 1821. Στο πλαίσιο αυτό είχαμε την αγαθή τύχη να γνωριστούμε με τον μικροναυπηγό κ. Ευάγγελο Γρυπιώτη, έναν φιλόπατρι και φίλιστορα καλλιτέχνη που έχει δημιουργήσει καλαίσθητα και πιστά αντίγραφα ιστορικών πλοίων, ανάμεσά τους και πλοία του Αγώνα όπως τα μίστικα. Οι συζητήσεις μαζί του ήταν ιδιαίτερα κατατοπιστικές για ναυτικά ζητήματα. Εκφράζουμε και από αυτή τη θέση τις ευχαριστίες μας στο πρόσωπό του για τη βοήθειά του και για το γεγονός ότι μας επέτρεψε να εμπλουτίσουμε το άρθρο μας με φωτογραφική αποτύπωση του αντίγραφου μίστικου που κατασκεύασε. Ευχαριστίες οφείλουμε και σε άλλους τέσσερεις τουλάχιστον φίλους και συναδέλφους, τον κ. Δημοσθένη Δόνο, την κα Καλλιόπη Πιλίλη και τον κ. Σωκράτη Πουλή για τη βοήθειά τους σε ζητήματα βιβλιο γραφικής τεκμηρίωσης, και τον κ. Μιχάλη Κατσικαρέλη, ερευνητή της ναυτικής ιστορίας, που επίσης γνω ρίσαμε στην πορεία της έρευνάς μας και με τον οποίο ανταλλάξαμε απόψεις και αρχειακό υλικό, καθώς εργαζόμασταν και οι δύο πάνω στο ίδιο θέμα των ναυτικών επιχειρήσεων του 18281829 στον Αμβρακικό κόλπο.