Το Δίκαιο στην Ελλάδα πριν και μετά την Επανάσταση του 1821 - Πεπόνης Θωμάς (Πρεβεζάνικα Χρονικά, 2024)
Όταν αναφερόμαστε σήμερα σε συγκεκριμένο Δίκαιο, θεωρούμε ως προϋπόθεση πως οι κανόνες που το απαρτίζουν, καθιερώθηκαν τουλάχιστον στο πλαίσιο κάποιας υφιστάμενης Πολιτείας. Όταν όμως αντιμετωπίζουμε το Δίκαιο των Ελλήνων κατά την Επανάσταση του 1821, δεν έχομε βέβαια συγκροτημέ νο κράτος που θέτει κανόνες αλλά τον επαναστατημένο ελληνικό λαό που ξεσηκώθηκε και πολεμούσε για να ιδρύσει το δικό του κράτος για πρώτη φορά στην ιστορία του, ένα ανεξάρτητο και ενιαίο ελληνικό κράτος.