Ένα άγαλμα πλανιέται στους δρόμους της Πρέβεζας ή ίσως δύο...: Ο χώρος και η ιστορία της Πρέβεζας γίνονται στοιχεία εργαλειοποίησης για την προβολή του ονόματος του Ιωάννη Κωλέττη. - Ρέντζος Γιάννης (Πρεβεζάνικα Χρονικά, 2024)
Σύνδεσμος Συρρακιωτών Πρέβεζας συνδιοργανώνει με την Ακαδημία Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τους Δήμους Βορείων Τζουμέρκων και Πρέβεζας και τους άλλους Συνδέσμους Συρρακιωτών επιστημονικό συνέδριο στην Πρέβεζα με θέμα: «Ο Ιωάννης Κωλέττης και η εποχή του». Το συνέδριο, που γίνεται με την αφορμή της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη της Επα νάστασης του 1821, την οποία γιορτάζει η χώρα μας, θα λάβει χώρα κατά το διήμερο 15 και 16 Οκτωβρίου 2021. Σκοπός του είναι η διερεύνηση του βίου και της δράσης του Ιωάννη Κωλέττη κατά τη σημαντικότατη αυτή περίοδο της ιστορίας μας, μέσα από γραπτές μαρτυρίες που επικεντρώνονται στο 1821 (πριν, μετά και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης). Επιστημονικός υπεύθυνος του συνε δρίου ανέλαβε ο έγκριτος ακαδημαϊκός και συγγραφέας, εκλεκτός φίλος, Ευάγγελος Αυ δίκος, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ευχόμαστε στους διορ γανωτές καλή επιτυχία στο συνέδριο, στην αναζήτηση και την υπηρέτηση της ιστορικής αλήθειας, και στη δημοσιοποίησή της και τον έλεγχο της λήθης. Σκοπός του δικού μου προσυνεδριακού αυτού ημειώματος είναι να τοποθετηθώ ως Πρεβεζάνος σε σχέση με την ανησυχία που δημιουργεί η ανάδυση της εμβληματικής αυτής συρρακιώτικης φυσιογνωμίας, του Ι. Κωλέττη, ως ονόματος και έννοιας στον χώρο της Πρέβεζας. Χρησιμοποιώ εδώ τον όρο «χώρος» με την πιο αφαιρετική και συμβολική σημασία. Βέβαια, ο πρεβεζάνικος χώρος ‒με την κλασική, γεωγραφική σημασία του όρου‒ έχει συντελέσει και αυτός στην προβολή του Συρρακιώτη πολιτικού και πρώτου συνταγματικού πρωθυπουργού της χώρας μας με την τοποθέτηση της προτομής του στον ανοιχτό χώρο του Μουσείου Συρρακιωτών, επί της λεωφόρου Ειρήνης.