Για μια κοινωνιολογική ανάγνωση του λαϊκού χορού: Το παράδειγμα του Ζεϊμπέκικου και του Χασάπικου - Δαμιανάκος Στάθης (Πρεβεζάνικα Χρονικά, 2025)
Το κείμενο αποτελεί ανάπλαση ανακοίνωσης στο Διεθνές Συνέδριο της IOFA-UNESCO με θέμα "Folk dance today" που έγινε στη Λάρισα, 1-5- Ιουλίου 1987. Η εργασία επιχειρεί μια κοινωνιολογική ανάγνωση του ζεϊμπέκικου και του χασάπικου, δύο λαϊκών χορών του ελληνικού αστικού κ΄έντρου. Πιο συγκεκριμμένα, έχει στόχο να εξετάσει, όσο γίνεται συνοπτικότερα και στη βάση μιας παλαιότερης εργασίας μας πάνω στο ρεμπέτικο τραγούδι, τους κοινωνικούς και πολιτισμικούς όρους ανάδυσης, διάδοσης και επιβολής στη συλλογική πρακτική των δύο αυτών χορών, καθώς και τις λειτουργικές αντιστοιχίες που τους συνδέουν με την ταυτότητα μιας ξέχωρης κοινωνικής ομάδας (τους Έλληνες ρεμπέτες), που η ιστορία της σημαδεύεται από την κοινωνική απόρριψη και τη βίαιη περιθωριοποίηση.