Παρατηρήσεις του James Wolfe για τον Αμβρακικό Κόλπο, το 1830 - Κλήμης Παναγιώτης (Πρεβεζάνικα Χρονικά, 2025)
Το καλοκαίρι του 1830 ο νεαρός υποπλοίαρχος James Wolfe εξερεύνησε και χαρτογράφησε τον Αμβρακικό κόλπο και τη γύρω περιοχή, ως μέλος του πληρώματος του ερευνητικού πλοίου του Βρετανικού Ναυτικού Μετεωρίτης (Meteor). Τα αποτελέσματα της έρευνάς του αναγνώσθηκαν από την Βρετανική Βασιλική Γεωγραφική Εταιρία στο Λονδίνο (Royal Geographical Society of London) ενάμιση χρόνο μετά, στις 24 Δεκεμβρίου του 1832 και δημοσιεύθηκαν στην ετήσια έκδοση του Περιοδικού της Εταιρίας το 1833, με τίτλο «Observations on the Gulf of Arta, Made in 1830». Το κείμενο της δημοσίευσης αυτής αποτελεί το αντικείμενο της ανά χείρας εργασίας μου. Κρίθηκε σκόπιμη η παρουσίαση της εργασίας του Τζ. Γουλφ διότι παρουσιάζει σημαντικά στοιχεία για την ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας και των περιοχών γύρω από τον Αμβρακικό κόλπο γενικότερα.