Οι ελληνικές διαλεκτικές ποικιλίες της περιοχής της Πρέ΄βεζας - Κάτσενος Θόδωρος Δ. (Πρεβεζάνικα Χρονικά, 2025)
Το παρόν κείμενο αποτελεί μέρος του πρώτου κεφαλαίου της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας του γράφοντος με τίτλο «Η στάση της εκπαιδευτικής κοινότητας απέναντι στις νεοελληνικές γεωγραφικές ποικιλίες του Ν. Πρέβεζας. Προτάσεις διδακτικής αξιοποίησης στο πλαίσιο του κριτικού γραμματισμού. » Η παρούσα μελέτη εξετάζει τη στάση της εκπαιδευτικής κοινότητας απέναντι στη χρήση των ελληνικών γεωγραφικών ποικιλιών του Ν. Πρέβεζας στο χώρο του σχολείου. Επισημαίνονται κάποια βασικά γνωρίσματα της διαλεκτικής ποικιλίας της Πρέβεζας σε φωνολογικό, μορφολογικό, συντακτικό επίπεδο καθώς και στο λεξιλόγιο, στοιχεία που την κατατάσσουν στις βόρειες ποικιλίες της κοινής νεοελληνικής και διαπιστώθηκε ο μικρός βαθμός απόκλισης από την τελευταία.