Ἐς Νικόπολιν, οὗ μ’ ἐθέσπισεν - Ζάχος Κωνσταντίνος Λ. (Πρεβεζάνικα Χρονικά, 2025)
H Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα (The American School of Classical Studies at Athens, ASCSA) είναι μία από τις 17 ξένες αρχαιολογικές σχολές που λειτουργούν στην Ελλάδα, ιδρύθηκε το 1881. Η Σχολή επί σειρά δεκαετιών έχει πραγματοποιήσει ανασκαφικές έρευνες σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, οι δημοσιεύσεις των οποίων παουσιάζονται σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, μεταξύ των οποίων και το περιοδικό της Σχολής Hesperia, the Journal of the American School of Classical Studies at Athens σε σειρές μονογραφιών, πρακτικά συνεδρίων, κ.ά. Το Φθινόπωρο του 1978, το πρόγραμμα των εκπαιδευτικών ταξιδιών περιλάμβανε και την Ήπειρο. Μεταξύ άλλων αρχαολογικών χώρων επισκεφθήκαμε το Νεκρομαντείο του Αχέροντα και την αρχαία Κασσώπη και τη Νικόπολη όπου άκουσα για πρώτη φορά για τον σπουδαίο Ηπειρώτη Αρχαιολόγο Σωτήρη Δάκαρη. Οι περισσότεροι από τους συμφοιτητές μου εκείνης της χρονιάς, είχαν αργότερα μια λαμπρή καριέρα όπως η Sarah Morris, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Los Angeles UCLA (Steinmetz Professor of Classical Archaeology and Material Culture Distinguished Professor, Department of Classics), τον VictorDavis Hanson, καθηγητή Κλασσικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο California State University, Fresno, ο William Murray καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της South Florida, η Deborah BrownKazazis, ο Barry Strauss, καθηγητής Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών.