Μια σύντομη περιγραφή των «Φεστιβάλ Φωτογραφίας & Βίντεο Πρέβεζας» : Ποια η επιρροή τους στην πολιτιστική εικόνα της πόλης και στην τοπική κοινωνία, σε σχέση με την τουριστική και επιχειρηματική δραστηριότητα - Κορωναίου Αικατερίνη Θ. (Πρεβεζάνικα Χρονικά, 2025)
Το «Φεστιβάλ Φωτογραφίας & Βίντεο Πρέβεζας» ξεκίνησε τη δράση του το 2016, όταν για πρώτη φορά παρουσιάστηκε η δράση αυτή στην πόλη φιλοδοξώντας να γίνει θεσμός, έχοντας διάρκεια 9 ημερών και επιμηκύνοντας με τον τρόπο αυτό την τουριστική περίοδο. Την πρωτοβουλία της ΕΦΕΠ για την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ αγκάλιασαν όλοι οι τοπικοί φορείς, οι αρχές και η τοπική κοινωνία. Οι ντόπιοι επιχειρηματίες συνέδραμαν είτε οικονομικά (με χορηγίες) είτε με την παραχώρηση χώρων για διεξαγωγή εκδηλώσεων, ενώ είδαν το Φεστιβάλ ως ένα νέο μέσο ανάδειξης και προβολής της πόλης της Πρέβεζας, ευελπιστώντας στην εισροή νέων επισκεπτών πριν το άνοιγμα της καθιερωμένης τουριστικής περιόδου. Με τη διεξαγωγή των παράλληλων εκδηλώσεων αναδείχθηκε ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της πόλης, η τοπική ιστορία και η γαστρονομία. Μέσω του Φεστιβάλ δόθηκε η ευκαιρία στο κοινό να περιηγηθεί στον κόσμο της εικόνας με έργα καταξιωμένων καλλιτεχνών αλλά και νέοι καλλιτέχνες είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους. Τα πεπραγμένα του 1ο Φεστιβάλ ξεπέρασαν τα όρια της πόλης, αφού παρουσιάστηκαν από τον καλλιτεχνικό διευθυντή, Δρα Γρηγόριο Βλασσά, σε Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Ελληνικές περιφερειακές πόλεις και βιώσιμη ανάπτυξη», που διοργάνωσε το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας, σε ανακοίνωση με τίτλο «Έξυπνη ανάπτυξη περιφερειακών πόλεων: Η περίπτωση του Φεστιβάλ Φωτογραφίας και Βίντεο της Πρέβεζας». Άμεσο αποτέλεσμα της διεξαγωγής του 1ου Φεστιβάλ, που δείχνει τον αντίκτυπο που είχε στην τοπική κοινωνία, ήταν η δημιουργία στα ΔΙΕΚ Πρέβεζας για πρώτη φορά τμήματος με ειδικότητα «Τέχνη Φωτογραφίας», στη δημιουργία του οποίου συνέβαλε ουσιαστικά και υποστήριξε η ΕΦΕΠ.