Η Συμβολή του Κυνισμού στη Μετάβαση από τον Σωκράτη στη Νεώτερη Στοά. Μέρος Α': Φιλοσοφικές έριδες και η σύνδεση της Φιλοσοφίας με το μυθολογικό στοιχείο. - Ντρίκος, Σπυρίδων Ι. (Πρεβεζάνικα Χρονικά, 2019)
Σύμφωνα μετηνV.Tsouna–Mc Kirahan, το επίθετο «σωκρατικός»καλύπτει μια σειρά φιλοσοφικών προσωπικοτήτων με ποικίλα ενδιαφέροντα, κοινό γνώρισμα των οποίων είναι το ότι ανέπτυξαν τηφιλοσοφική διδασκαλία του Σωκράτη με διάφορους τρόπους. Στην ονομασία αυτή είναι εμφανής ο υπαινιγμός ότι αυτοί οι Σωκρατικο ί–εξαιρουμένων των Πλάτωνα ,Ξενοφώντα– είνα ιμικρότερου διανοητικού διαμετρήματος και ακόμη ότι υστερού νσ εαυθεντικότητα. Η δυσκολία της εξακρίβωσης του βαθμού στο νοποίο οι απόψεις τους σχετίζονται με τον Σωκράτη έγκειται τόσο στο γεγονός ότι ο Σωκράτης δεν μας άφησε γραπτά όσο και στο γεγονός ότι τα υπάρχοντα στοιχεία για τη σκέψη αυτών των φιλοσόφων είναι κείμενα ιδιάζουσας φύσης. Λίγα αποσπάσματα από το έργο τους έχουν διασωθεί και οι περισσότερες πληροφορίες για αυτούς προέρχονται από τους ιστοριογράφους και τη δοξογραφική παράδοση.