Οι οχυρώσεις ενός στρατηγικού Περάσματος - Καράμπελας, Νίκος Δ. (Πρεβεζάνικα Χρονικά, 2017)
Το στόμιο του Αμβρακικού κόλπου σχηματίζει έναν οφιοειδή πορθμό μήκους 12 περίπου χιλιομέτρων, το πλάτος του οποίου κυμαίνεται από 600 μέτρα μέχρι 4.500 μέτρα. Το στενότερο σημείο του πορθμού αυτού χρησιμοποιήθηκε, όπως ήταν φυσικό και λογικό, από τον άνθρωπο ως τόπος διαπεραίωσης από τη μια ακτή στην άλλη˙ ως πέρασμα, πέραμα. Το πέραμα αυτό πήρε αυτονόητα το όνομα της χρήσης του, του περάσματος δηλαδή, στη γλώσσα που ήταν κοινή στην περιοχή την εποχή που ονοματίστηκε, τουτέστιν Πρέβεζα, το οποίο στα αρβανίτικα σημαίνει πέρασμα. Αλλαγή στον οικιστικό χάρτη της περιοχής επέφερε η οχύρωσή της ‒λίγα χρόνια μετά την κατάκτηση της περιοχής από τους Οθωμανούς, το 1463‒ με την κατασκευή, το 1478, ισχυρού κάστρου στην είσοδο του κόλπου, στη Μπούκα του κόλπου, ala bucca delo gulfo κατά του Βενετσιάνους, στο Πέρασμα, στην Πρέβεζα κατά τους Αρβανίτες. Στα άρθρο αναφέρονται έντεκα τουλάχιστον κάστρα/οχυρά που κατασκευάστηκαν μέσα σε τέσσερις αιώνες, από τα τέλη του 15ου μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, στην περιοχή της Πρέβεζας.