Η Πρέβεζα, το Κοντινέντε, ο Αλή πασάς Δύο ανέκδοτα έγγραφα του Αβδουλάχ και του Αλή πασά - Συνέσιος, Λάζαρος (Πρεβεζάνικα Χρονικά, 2017)
Στο παρόν άρθρο δημοσιεύονται δύο σημαντικά ανέκδοτα έγγραφα για την ιστορία της Πρέβεζας. Τα έγγραφα ευρίσκονται στο αρχείο του φίλου συμπολίτη υποστρατήγου ε.α. κ. Παύλου Κ. Χαλικιά, ο οποίος πρόθυμα μας έδωσε ψηφιακά αντίγραφα και τον ευχαριστούμε θερμά. Το πρώτο από αυτά χρονολογείται το 1800 και αποτελεί ανακοίνωση του βοε- βόδα Αβδουλάχ προς τους κατοίκους της Πρέβεζας, ενώ το δεύτερο χρονο- λογείται το 1807 και αποτελεί φιρμάνι του Αλή πασά πάλι προς τους κατοί- κους της Πρέβεζας. Για να γίνει κατανοητό το περιεχόμενο των δύο εγγράφων, θα προτάξουμε κάποιες πληροφορίες για το ιστορικό πλαίσιο της εποχής.