Προσωπογραφία του Franz Xaver von Predl - Δόνος, Δημοσθένης Αρ. (Πρεβεζάνικα Χρονικά, 2017)
Στις 6 Φεβρουαρίου 1833 ο Όθων φθάνει στο Ναύπλιο, την τότε πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, συνοδευόμενος από το βαυαρικό επικουρικό στρατιωτικό σώμα το οποίο κατά τα έτη 1833-1835 πραγματοποίησε πολλές αποστολές ανά την τότε ελληνική επικράτεια. Ο αριστοκρατικής καταγωγής Franz Xaver von Predl, ο οποίος υπηρέτησε στο σώμα ως αξιωματικός, μετά την επιστροφή του στη Βαυαρία δημοσίευσε τα ενθυμήματά του από την Ελλάδα. Το παρόν άρθρο παρουσιάζει για πρώτη φορά μια σχολιασμένη μετάφραση και ιστορική ανάλυση των κεφαλαίων που αφιερώνονται στη χρονική περίοδο κατά την οποία ο v. Predl βρισκόταν με το τάγμα του στη Βόνιτσα και επισκέφτηκε στην αντίπερα όχθη του Αμβρακικού κόλπου –ο οποίος τότε αποτελούσε τη συνοριακή γραμμή μεταξύ των δύο επικρατειών– την τελούσα υπό οθωμανική κυριαρχία Πρέβεζα, όπως και την αρχαία Νικόπολη. Επιπλέον, η αφήγηση του Predl αντιπαραβάλλεται με τις εντυπώσεις περιηγητών που επισκέφθηκαν την περιοχή κατά την ίδια περίπου περίοδο αλλά και με όσα καταγράφονται στα γνωστά, αλλά μεταγενεστέρως εκδοθέντα ενθυμήματα του Χριστόφορου Νέεζερ, ο οποίος υπηρέτησε επίσης στην ίδια περιοχή ως αξιωματικός του επικουρικού σώματος. Τοιουτοτρόπως, αποκομίζει κανείς μια εξαιρετικά εναργή ιστορική και κοινωνική εικόνα αυτού του μεθοριακού χώρου. Αbstract n the 6th February 1833, Otto of Bavaria, the elected king of Greece, arrived at Nauplion, then capital of the newborn kingdom of Greece, accompanied by a Bavarian auxiliary corps that between 1833 and 1835 undertook various missions to many regions of the Greek state. Franz Xaver von Predl, a Bavarian aristocrat, served at this corps as first lieutenant, and immediately after his return to Germany published a book about his Greek adventure. This article provides for the first time an annotated translation and historical analysis of the chapters concerning Predl’s stay with the army at the town of Vonizza as well as his visits in the Ottoman town of Preveza and the nearby ancient Nicopolis, all located in the region of Ambracian Gulf, then a borderline zone between Greece and the Ottoman Empire.