Πρέβεζα 1897: Μια φορά και ένα … νταλιάνι στη διάρκεια του Ελληνοτουρκικού πολέμου - Χαιρέτη, Φωτεινή Νικόλαος (Πρεβεζάνικα Χρονικά, 2017)
Τα γεγονότα που περιγράφονται στις επόμενες σελίδες αναδεικνύουν μια πραγματικότητα του δεδομένου ιστορικού τόπου και χρόνου, η οποία μέχρι σήμερα παρέμενε άγνωστη ή, εν πάση περιπτώσει, ελά- χιστα γνωστή. Η πρωτογενής αρχειακή πηγή που χρησιμοποιήθηκε για την παρούσα εργασία είναι ένα κατάστιχο πρακτικών του οθωμανικού Πρωτο- βάθμιου Δικαστηρίου Πρέβεζας (Preveze Bidayet Mahkemesi). Το κατάστιχο αυτό φυλάσσεται στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.1 Είναι γραμμένο στα οθωμανικά, σε γραφή rık’a, και περιλαμβάνει συνολικά δεκα- εννιά υποθέσεις που χρονολογούνται τα έτη 1896-1898. Από τις υποθέσεις αυτές οι περισσότερες (δώδεκα) είναι αντιδικίες μεταξύ χριστιανών· έξι υπο- θέσεις αφορούν αντιδικίες μικτές, δηλαδή μεταξύ ενός χριστιανού και ενός μουσουλμάνου και μόλις μία είναι αποκλειστικά μεταξύ δύο μουσουλμάνων.