Βιωματικές μαρτυρίες από το αλβανικό μέτωπο του 1940 και της γερμανικής κατοχής στην περιοχή της Λάκκας Λελόβου - Δήμα, Αντιγόνη-Ιωάννα Δημήτριος (Πρεβεζάνικα Χρονικά, 2017)
Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να καταγραφεί η ιστορία του τόπου καταγωγής μου, το Θεσπρωτικό Πρεβέζης, την περίοδο του 1940-1944, με αρωγό της προσπάθειάς μου αυτής την προφορική ιστορία. Κατάγομαι από ένα μέρος με μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον, από τη «Μικρή Λάκκα Σουλίου» ή αλλιώς «Λάκκα Λελόβου». Η Μικρή Λάκκα Σουλίου αποτελείται από ένα σύμπλεγμα χωριών (Κρανιά, Τύρια, Ριζοβούνι, Γαλατά, Ζερβό, Παπαδάτες, Μελιανά, Άσσος, Νικολίτσι, Ελιά, Πλατάνια, Ρωμιά) με κεφαλοχώρι το Θεσπρωτικό (με την παλιά ονομασία Λέλοβα). Η έρευνα περιέχει δεκαέξι προφορικές μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν πέμειναν τα σκληρά χρόνια της Κατοχής.