Η οχύρωση του εξωτερικού περιβόλου του κάστρου του αγίου Αντρέα της Πρέβεζας και τα εντοιχισμένα σε αυτή λίθινα ανάγλυφα - Καράμπελας, Νίκος Δ. (Πρεβεζάνικα Χρονικά, 2015)
Το κυριότερο κάστρο της νεότερης Πρέβεζας, γνωστό μετά την απελευθέρωση της πόλης ως του αγίου Αντρέα, κατασκευάστηκε αρχικά από τους Οθωμανούς το 1702, έναν χρόνο μετά την παράδοση της Πρέβεζας σε αυτούς, από τους Βενετούς, κατά τα οριζόμενα από τη συνθήκη του Κάρλοβιτς και άλλες διμερείς συμφωνίες. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, τον Οκτώβριο του 1717, η Πρέβεζα θα καταλαμβανόταν για δεύτερη φορά από τις βενετικές δυνάμεις. Στα πρώτα χρόνια αυτής της βενετικής κυριαρχίας της πόλης (1718-1797), το κάστρο βελτιώθηκε αμυντικά και η έκτασή του μειώθηκε στη μισή, περίπου, της αρχικής. Μετά τη δεύτερη κατάληψη της Πρέβεζας από τον Αλή πασά Τεπελενλή, τον Νοέμβριο του 1806, ξεκίνησε μια νέα βελτίωση του κάστρου και κατασκευή ενός εξωτερικού περιβόλου, στον οποίο θα αναθερθούμε στο άρθαο.