Το καπίτολο του αγίου Δημητρίου του μυροβλύτου & το δεκρέτο του αγίου - Καράμπελας, Νίκος Δ. (Πρεβεζάνικα Χρονικά, 2019)
Στη βενετοκρατούμενη Πρέβεζα (1718-1797) ιδρύθηκαν δεκατέσσερις νέοι Χριστιανικοί ναοί, τόσον κτητορικοί όσον και συναδελφικοί. Οι όροι και οι κανόνες λειτουργίας των συναδελφικών ναών ορίζονταν σε έναν καταστατικό χάρτη, που ονομάζεται καπιτολάριο. Στην Πρέβεζα σώζονται σήμερα τέσσερα καπιτολάρια ναών. Στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούμε με το παλαιότερο σωζόμενο καπιτολάριο της Πρέβεζας, αυτό του συναδελφικού ναού του αγίου Δημητρίου του μυροβλύτου παρουσιάζοντας τα σημαντικότερα στοιχεία που προέκυψαν από τη μελέτη τού σχετικού κώδικα, ο οποίος φυλάσετται στο Αρχείο της Μητροπόλως Νικοπόλεως & Πρεβέζης.