Ιταλικά σχολεία στην Πρέβεζα: 1890-1940 - Καινούργιος, Ευάγγελος (Πρεβεζάνικα Χρονικά, 2021)
Στα συμπεράσματα προηγούμενης εργασίας μου για τα Πρεβεζάνικα Χρονικά με θέμα την ξενόγλωσση εκπαίδευση στην Πρέβεζα του Μεσο- πολέμου, σημείωνα την ανάγκη μιας διεξοδικότερης διερεύνησης της περίπτωσης του ιταλικού σχολείου και ειδικότερα στα αρχεία του Υπουργείου Εξωτερικών. Δύο χρόνια αργότερα ανακάλυψα ότι η έρευνα αυτή, όχι μόνο για την Πρέβεζα αλλά για το σύνολο των ιταλικών σχολείων στην Ελλάδα, έγινε από τον Δαυίδ Αντωνίου, ο οποίος, μάλιστα, έκανε και μια παραπομπή στα φτωχά αποτελέσματα της δικής μου εργασίας, στο βιβλίο του Ιταλικά σχολεία στην Ελλάδα. Με βάση αυτά τα νέα δεδομένα συνέχισα την προσπάθειά μου αξιοποιώ- ντας και αυτήν τη φορά προφορικές αλλά και εικονογραφικές πηγές, που μας παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για την εκπαίδευση της ιταλικής κοινότη- τας της Πρέβεζας κατά το παρελθόν. Το υλικό αυτό το συνέλλεξα χάρη στη βοήθεια των αγαπητών φίλων Δημήτρη Μπέτσου και Κατερίνας Σισμανίδη, οι οποίοι με έφεραν σε επαφή με την κ. Βασιλική Σισμανίδη, παλιά μαθήτρια του ιταλικού δημοτικού σχολείου της Πρέβεζας. Τους ευχαριστώ θερμά όλους για τη βοήθειά τους.