Λόγος και εικόνα στην εξέλιξη της τέχνης των εικονογραφημάτων - Παπαδημητρίου, Απόστολος Σπ. (Πρεβεζάνικα Χρονικά, 2021)
Στην παρούσα εργασία γίνεται προσπάθεια, ανάμεσα στα άλλα, να αποδει- χθεί ότι η τέχνη των εικονογραφημάτων ακολουθεί τη μεθοδολογία και τη τεχνική η οποία είχε κατακτηθεί σε όλες τις παλαιότερες και σύγχρονες μορ- φές τέχνης. Στο πλαίσιο αυτό χρησιμοποιούνται παραδείγματα τέχνης από τα απώτατα χρόνια δημιουργίας του ανθρώπου έτσι ώστε να συμπεριληφθούν παραδείγματα σχεδόν απ’ όλη την επικράτεια με ιστορικούς σταθμούς την Παλαιολιθική και Προϊστορική εποχή, την κινέζικη τέχνη, τη μεσοποτάμια, την αιγυπτιακή. Δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην αρχαία ελληνική τέχνη και τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή και στις ποικίλες μορφές που αναπτύχθηκαν. Τέλος, εντελώς αντιπροσωπευτικά παραδείγματα αναφέρονται και από έργα της σύγχρονης τέχνης ελληνικής και ξένης. Ως συμπέρασμα, αναδεικνύοντας τη μεθοδολογία και τεχνική δημιουργίας, τα εικονογραφήματα θεωρούμε ότι είναι τέχνη αυτόνομη και όχι δευτερεύουσα και παραπληρωματική των άλλων μορφών τέχνης. Επίσης, παρουσιάζονται τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά που την καθιστούν τέχνη σημαντική που έχει τον δικό της χώρο ανάπτυξης