Έκθεση για την αμυντική κατάσταση της Πρέβεζας πριν την απελευθέρωση του 1912 - Σκλαβενίτης, Σπύρος; Καράμπελας, Νίκος Δ. (Πρεβεζάνικα Χρονικά, 2021)
Η συλλογή πληροφοριών πριν ή κατά τη διάρκεια των πολεμικών συγκρούσεων αποτελεί κρίσιμο και ζωτικής σημασίας στάδιο της στρατιωτικής προετοιμασίας και μπορεί να αποδειχτεί καθοριστικός παράγοντας για την τελική έκβαση μιας επιχείρησης. Η διαδικασία αυτή ακολουθήθηκε και πριν τη μάχη της Νικοπόλεως που οδήγησε στην απελευθέρωση της Πρέβεζας, όπως προκύπτει από την εξέταση της σχετικής στρατιωτικής αναφοράς του Π. Σπηλιάδη