Πολιτική, πειρατεία και τέχνη: Η δήωση της Πρέβεζας από τους ιππότες του Αγίου Στεφάνου το έτος 1605 - Δόνος, Δημοσθένης Α. (Πρεβεζάνικα Χρονικά, 2022)
Το άρθρο συζητεί μια επίθεση λεηλασίας που δέχθηκαν το οθωμανικό φρούριο και ο οικισμός της Πρέβεζας από το τοσκανικό τάγμα των ιπποτών του Αγίου Στεφάνου το Μάιο του 1605. Πέραν της ανασύνθεσης των λεπτομερειών της επιχείρησης επί τη βάσει διαφόρων κειμενικών και εικονιστικών πηγών, το γεγονός εντάσσεται στο ευρύτερο, εξαιρετικά πολύπλοκο ιστορικό και γεωστρατηγικό πλαίσιο της εποχής: η στρατιωτική πρωτοβουλία του τάγματος της Πίζας λαμβάνει χώρα σε μια στιγμή κατά την οποία ο υπόδουλος ελληνικός πληθυσμός, αναζητώντας βοήθεια, στρέφεται προς τους Ισπανούς, κάτι που δεν περνά απαρατήρητο από τη Γαληνοτάτη. Η μελέτη ολοκληρώνεται με εκτενή αναφορά στην εικαστική πρόσληψη και ιδεολογική χρήση του επεισοδίου σε εμβληματικούς χώρους τόσο του τάγματος (Πίζα) όσο και του εν γένει Μεγάλου Δουκάτου της Τοσκάνης (Φλωρεντία).