Από την τουρκοκρατία της Πρέβεζας. Η σήμανση των χριστιανικών ναών της - Μπέτσος, Οδυσσέας (Πρεβεζάνικα Χρονικά, 2022)
Η τουρκοκρατία της Πρέβεζας άρχισε από το 1798-1800. Διακόπηκε για λίγα χρόνια κι επαναλήφθηκε από το 1806 έως τις 21 Οκτωβρίου 1912. Είναι γνωστό ότι οι Τούρκοι μόλις υποδούλωναν μια χριστιανική περιοχή, υποχρέωναν τους χριστιανούς υπηκόους τους ν’ αφαιρούν τους εξωτερικά τους σταυρούς και τα μέσα σημάνσεως των λειτουργιών των ναών (σήμαντρα ή καμπάνες). Όχι, για την ηχορύπανση του οικισμού, αλλά για να μη τους ενοχλούν οι υπόδουλοί τους, που ανήκαν σε διαφορετική από τη δική τους θρησκεία. Γίνονταν περισσότερο απαγορευτικοί στις αρχές της κυρίευσής τους και μετά από κάποιο αποτυχημένο απελευθερωτικό τους κίνημα ή από κάποια διαμαρτυρία τους «λόγοις ή έργοις» ή και τα δύο μαζί.