Ευθύμιος Ι. Πεπόνης από τη Βρυσούλα (Ζερμή) Πρεβέζης. Οπλαρχηγός εθελοντής. Η προσφορά του στον αγώνα της Ηπείρου και του Έθνους 1912-1913 - Πεπόνης, Χρήστος Ε. (Πρεβεζάνικα Χρονικά, 2022)
Οι επιχειρήσεις που προγραμματίστηκαν κατά των Τούρκων στο τέλος του έτους 1912 για την απελευθέρωση της Ηπείρου ευρίσκουν την Ήπειρο με λίγο αριθμητικό στρατό, επρόκειτο περί δυνάμεως μιας ενισχυμένης Ταξιαρχίας. Οι ανάγκες της επιχειρήσεως αυτής συμπληρώθηκαν με τα εθελοντικά σώματα μεταξύ των οποίων και το «Μικτό Στράτευμα Ηπείρου» υπό την αρχηγίαν του τότε Υπολοχαγού Μηχ/κου Δημητρίου Μπότσαρη. Συγκεκριμένα, ο αρχηγός του Μικτού Στρατεύματος Ηπείρου Μπότσαρης περιγράφει την κατάσταση ως εξής: … Επτά μεραρχίαι προελαύνουν εις Μακεδονία ορμητικώς υπό τον στρατηλάτη διάδοχο Κων/νο. Μία και μόνη αναλαμβάνει τας επιχειρήσεις εις την Ήπειρο υπό τον στρατηγό Κ. Σαπουντζάκη. Έχει ενώπιόν της στρατόν πολύν ισχυρότερο, πολύ καλλύτερον και δη εις πυροβολικόν και έδαφος δυσπρόσιτον και προσφερόμενον άριστα δι’ άμυναν. Ενισχύεται διαδοχικώς εκ των ενόντων. Εις το δεξιόν θα δράσουν εθελοντικά σώματα υπό αξ/κούς ως και οι Γαριβαλδινοί. Εις το αριστερόν σχηματίζεται Μικτόν Στράτευμα Ηπείρου, αποτελούμενον από ευζώνους, εθελοντάς που συρρέουν από όλην την Ελλάδα κατά σώματα και από Ηπειρώται της Δυτικής Ηπείρου που υπαναστατούν κατά των Τούρκων. Την περίοδο εκείνη μετέχει ως εθελοντής οπλαρχηγός μία ιστορική μορφή, ένας αγωνιστής τολμηρός με περιφρόνηση στο θάνατο, ο Ευθύμιος Ιωάννη Πεπόνης (Καπετάν Θύμιος), καταγόμενος από το χωριό Βρυσούλα (πρώην Ζερμή) Πρεβέζης, μεσήλικας τότε