«Μητέρα πόλη με τα πρόσωπα που σε κατοικούν, κατοίκησαν και θα κατοικήσουν αδελφώνω και υπάρχω» 95 χρόνια από την απελευθέρωση της Πρέβεζας - Ρέντζος, Γιάννης (Πρεβεζάνικα Χρονικά, 2022)
Το παρόν κείμενο δόθηκε ως ομιλία στην αίθουσα της Θεοφανείου Σχολής την 20ή Οκτωβρίου 2007. Προστέθηκαν μερικές διευκρινιστικές και βιβλιογραφικές σημειώσεις.