"Το στόμιον της Πρεβέζης". Τα "μίστικα" και άλλα πολεμικά ναυτικά γεγονότα - Συνέσιος, Λάζαρος (Πρεβεζάνικα Χρονικά, 2022)
Ο Αμβρακικός κόλπος και ο έλεγχός του, προσείλκυσε πάντοτε σε πολεμικές περιόδους το ενδιαφέρον των εκατέρωθεν συμπλεκόμενων. Θα παρατεθούν στο παρόν άρθρο μερικά από τα γεγονότα που έχουν σχέση με τούτο, ιδίως από το '21 και με΄τα - γιατί βέναια και στο απώτερο παρελθόν αναφέρονται παρόμοιες επιχειρήσεις.