Οι αδελφοί Τζοβάρα, κτήτορες ναών στη Λάμαρη Πρέβεζας τον 18ο αιώνα - Καράμπελας, Νίκος Δ. (Πρεβεζάνικα Χρονικά, 2024)
Στο σύντομο άρθρο μας, στον ανά χείρας επετειακό τόμο των Πρεβεζάνικων Χρονικών για τα διακόσια χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, θα αναφερθούμε στους ναούς που κτίστηκαν στα μέσα περίπου του 18ου αιώνα από τους κλέφτες και μπεκτζήδες/αρματολούς καπετάν Νικολό Τζοβάρα και τον αδελφό του, καπετάν Νάστο Τζοβάρα, στην περιοχή της Λάμαρης. Πρόκειται για τρεις τουλάχιστον ναούς του αγίου Νικολάου, έναν του αγίου Αθανασίου και έναν της αγίας Παρασκευής, διάσπαρτους σε ισάριθμα σημεία της πεδιάδας της Λάμαρης (Εικ. 1). Για τους περισσότερους από τους ναούς αυτούς μας πληροφορεί αρχικά ο επίσκοπος Άρτης και Πρεβέζης Σεραφείμ Ξενόπουλος στο σύγγραμμά του Δοκίμιον ἱστορικὸν περὶ Ἄρτης καὶ Πρεβέζης, που εκδόθηκε το 1884, ενάμιση σχεδόν αιώνα μετά την ανέγερση των ναών, ενώ για κάποιους εξ αυτών αντλούμε πληροφορίες από άλλες δημοσιεύσεις και αφηγήσεις, καθώς και από επιτόπια έρευνά μας.