Η Τραγωδία του Ιωάννη Ζαμπέλιου "Οδυσσεύς Ανδρούσσου" - Μπούρας, Παναγιώτης Χρ. (Πρεβεζάνικα Χρονικά, 2021)
Η τραγωδία που εξετάζουμε εδώ, φέρει τον τίτλο «Οδυσσεύς Ανδρούσσου» (και όχι Ανδρούτσος), προφανώς γιατί ο συγγραφέας ήθελε να δώσει έμφαση και στον πατέρα του Οδυσσέα, τον Αντρέα, όπως φαίνεται και από τα αναφερόμενα στην αρχή της τραγωδίας, καθότι ο Αντρέας Ανδρούτσος υπήρξε σημαντικός οπλαρχηγός των Ελλήνων κατά το β΄ μισό του 18ου αιώνα, σχεδόν ισάξιος των ηρώων της Εθνικής Παλιγγενεσίας (γι’ αυτό και από «Αντρέας» μετονομάστηκε «Ανδρούτσος», δηλαδή ανδρείος, γενναίος.) Καίτοι γεννημένος στις Λιβανάτες της Φθιώτιδας, ο πατέρας του Ανδρούτσου δρούσε σε οποιοδήποτε σημείο χρειαζόταν, ενάντια στους Τούρκους, μέχρι που συνελήφθη από αυτούς, φυλακίστηκε, βασανίστηκε και θανατώθηκε στην Κωνσταντινούπολη, σχεδόν ταυτόχρονα με τον «χαλασμό της Πρέβεζας».