Αλεξάκης Βλαχόπουλος ή Συκάς. Ο οπλαρχηγός (Νικόπολη) 1778 ή 1780 - Αθήνα (1865) - Ακρίβης, Ιωάννης Δ. (Πρεβεζάνικα Χρονικά, 2024)
Στη δυτική έξοδο της πόλεώς μας, κάθετα προς την οδό Επτανήσου, σχεδόν απέναντι από τη συμβολή της τελευταίας με την οδό Κίτσου Τζαβέλα, προφανώς όχι τυχαία, με κατεύθυνση προς Παντοκράτορα, υπάρχει η οδός Αλεξάκη Βλαχοπούλου. Όλοι μας γνωρίζουμε τον ήρωα του Αγώνα Κίτσο Τζαβέλα, όπως και όλους τους Σουλιώτες αγωνιστές. Πολλές φορές όμως αναρωτήθηκα, πό σοι από μας γνωρίζουμε τον Αλεξάκη; Με την ευκαιρία, λοιπόν, των διακοσίων ετών από την έναρξη της Επανάστα- σης του 1821, θεωρώ ότι πρέπει να αναφερθούν, σχετικά, λί γα λόγια, όπως αυτά προκύπτουν από ιστορικά κείμενα, είτε της εποχής εκείνης εί τε και μεταγενέστερα. Δεν είμαι ιστορικός, «κάνω μια δουλειά που δεν μαθαίνεται ποτέ», έμαθα όμως να αποφεύγω την πλάνη και την υπερβολή. Ως εξ αυτών, όσα περιέχονται σε τούτο το σημείωμα είναι συνοπτικά, ώστε να δοθεί όσο το δυνατόν πιο αδρά η φυσιο γνωμία του ανδρός, και προέρχονται, όπως προαναφέρθηκε, από έγκυρες ιστορικές πη γές, στις οποίες και παραπέμπω. Αρκετά από τα στοιχεία αυτά διασταυρώνονται από περισσότερες πηγές. Η πανδημία με το γενικό απαγορευτικό, μου εξασφάλισε τον χρόνο για την προκειμένη έρευνα, με αφετηρία τη μελέτη της τετράτομης Ιστορίας της Ελληνικής Επαναστάσεως του Σπ. Τρικούπη. Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Άλλωστε, η ενασχόληση με την Ιστορία αποτελεί πάντα ευχαρίστηση. «Ὄλβιος ὅστις τῆς ἰστορίης ἔσχε μάθησιν».