Διασαφήσεις περί του Γεράσιμου Ζαλογγίτη - Σκλαβενίτης, Σπυρίδων; Δήμα, Αντιγόνη (Πρεβεζάνικα Χρονικά, 2024)
Ένα από τα πρόσωπα που συσχετίζουν την Πρέβεζα με την Ελληνική Επανάσταση, είναι ο ιερωμένος Γεράσιμος Ζαλογγίτης, ο οποίος βρισκόταν στο Μεσολόγγι κατά την εποχή της Εξόδου. Η περίπτωσή του έχει καταγραφεί στην πρεβεζάνικη βιβλιογραφία, ωστόσο στις σχετικές αναφορές παρουσιά ζονται προβλήματα και παρανοήσεις. Για τον λόγο αυτό αποφασίσαμε να επανεξε τάσουμε τις πηγές και τη βιβλιογραφία, προκειμένου να θέσουμε την περίπτωσή του στις πραγματικές της διαστάσεις. Καταρχάς, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το επώνυμο ή η προσωνυμία «Ζαλογγίτης» παραπέμπει σε γεωγραφική προέλευση –και συγκεκριμένα στο Ζάλογγο που ανήκει στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας. Το προσωνύμιο Ζαλογγίτης, λοι πόν, θα μπορούσε να υιοθετηθεί ή να αποδοθεί σε πρόσωπο/οικογένεια, η καταγω γή της οποίας σχετίζεται με την περιοχή του Ζαλόγγου. Τα πρόσωπα ή η οικογένεια ενδεχομένως είχαν άλλο οικογενειακό επώνυμο, το οποίο κάποια στιγμή αντικαταστάθηκε από την προσωνυμία Ζαλογγίτης, η οποία πλέον μετατράπηκε σε οικογενειακό επώνυμο, διαδικασία η οποία θα συνέβη σε εύλογο βάθος χρόνου. Δεν αποκλείεται πάντως και η περίπτωση άτομα ή οικογένειες να χρησιμοποιούν ως προσωνύμιο τη λέξη Ζαλογγίτης, χωρίς να έχουν απολέσει το κανονικό τους επώνυμο. Τέλος, η ύπαρξη και λειτουργία ομώνυμης μονής στη συγκεκριμένη περιοχή έχει ως αποτέλεσμα να συναντάμε μέλη της μοναστικής κοινότητας με την προσωνυμία «Ζαλογγίτης».