Κ. Γ. Καρυωτάκης, "Ο Διάκος. Εκδοχές, ερμηνευτικές προσεγγίσεις - Κοψάρης, Κοσμάς (Πρεβεζάνικα Χρονικά, 2024)
Το άρθρο στοχεύει στην κατάδειξη της σημασίας της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 στην ποιητική μυθολογία του Κ. Γ. Καρυωτάκη. Ας εξετάσου με το ζήτημα από την αρχή: γιατί ο μεσοπολεμικός αυτόχειρας επιλέγει να υιοθετήσει την ιστορική μορφή του Αθανάσιου Διάκου στην όψιμη συλλογή του Ελεγεία και Σάτιρες–, που προφητικά και μοιραία επρόκειτο να είναι η τελευταία; Οι θεματικές του Καρυωτάκη έως τότε περιστρέφονταν γύρω από το ανέφικτο του έρωτα, την έντονη νοσταλγική διάθεση για τα περασμένα αλλά και την αποτύπωση της αδυναμίας ανταπόκρισης του ποιητή με την εποχή του. Αναπαρίστανε την διατάραξη της κοσμικής πραγματικότητας σε απόλυτο συντονισμό με την έσω αποδιοργάνωση.