Η Ελληνική Επανάσταση στο μυοκάρδιο της Γαλλίας - Μπρίκος, Σπύρος (Πρεβεζάνικα Χρονικά, 2024)
Ο τίτλος του κειμένου αυτού θα μπορούσε εναλλακτικά να είναι «Ανταποκρίσεις από το Μουσείο του Λούβρου» ή «Ελλάς – Γαλλία συμμαχία», όπως το σύνθημα που κυριάρχησε στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας μετά το 1974 και που επανέλαβε ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί μιλώντας στην Ελληνική Βουλή τον Ιούνιο του 2008. Μια φαντασμαγορική αίσθηση κατακλύζει τον γράφοντα, ένα αίσθημα αμφιθυμίας, καθώς «εισβάλει» στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων «Napoléon» του Μουσείου του Λούβρου κατά τις αρχές του περασμένου Νοέμβρη. Ο τίτλος αυτής της πραγματικά σπουδαίας έκθεσης, «Πα- ρίσι – Αθήνα. Η γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας, 1675-1919» [«Paris – Athènes :naissance de la Grèce moderne 1675-1919»], υποδη λώ νει μια διακειμενικότητα, όπου αυτός ακριβώς ο διαθεματικός της χαρακτήρας είναι που τη διαπνέει απ’ άκρη σ’άκρη. Η έκθεση όντως είναι διαμορφωμένη με έναν ευφυή και επιστημονικό τρόπο θα μπορούσε να αποτελεί θέμα εκπόνησης διδακτορικής διατριβής– με τη μοναδικότητα των Γάλλων στην ενορχήστρωση μιας άριστης ενότητας μορφής-περιεχομένου, που αναδεικνύει τους επιμέρους πολιτιστικούς, ιστορικούς, οικονομικούς και καλλιτεχνικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. Να αναφέρουμε πως αυτές οι συγκριτικές εκθέσεις-μελέτες είναι και το μεγάλο ατού των Γάλλων, που αντιλαμβάνονται τις τέχνες και τις επιστήμες μέσα από την αδιαίρετη ενότητά τους και μόνο, όπως άλλωστε μαρτυρούν οι επιγραφές των πυλών του Πανεπιστημίου της Σορβόννης.