Περί της τοπικής γυναικείας ενδυμασίας της Πρέβεζας - Μουστάκης, Γιώργος (Πρεβεζάνικα Χρονικά, 2021)
α τελευταία χρόνια γίνεται λόγος για την τοπική γυναικεία ενδυμασία στην Πρέβεζα. Τέτοια ενδυμασία δεν βρέθηκε ποτέ, γιατί απλούστατα δεν υπήρχε, όπως δεν υπήρχε και σε πολλά άλλα μέρη. Βρέθηκαν όμως τρεις ενδυμα σίες γυναικών προερχομένων από στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους οικογένειες, με υψηλό πολιτιστικό επίπεδο και κοινωνική θέση, και έγινε, κατόπιν, μια προσπάθεια να ντύσουμε με αυτές όλες τις γυναίκες της τότε Πρέβεζας και να ονομά σου με τις ενδυμασίες αυτές τοπικές, ενώ ήταν μόνο ενδυμασίες γυναικών της ολιγάριθμης αστικής τάξης του τόπου μας. Η πολιτιστική εξέλιξη κάθε τόπου προσδιορίζεται και από την οικονομία του, τη δημογραφική διαδρομή του, τη διάρκεια του χρόνου ζωής του και πάνω απ’ όλα την ελευθερία που απολαμβάνουν οι κάτοικοι, και πώς την χρησιμοποιούν. Η ομοιόμορφη τοπική φορεσιά καθιερώθηκε, πρώτα, στις ορεινές αυτοδιοικούμενες κοινότητες, στην προβιομηχανική εποχή, κυρίως για κοινωνικούς λόγους. Τα χωριά αυτά, χάρη στην ελευθερία που απολάμβαναν και τον ξενιτεμό των ανδρών τους, αναπτύχθηκαν οικονομικά και πολιτιστικά, και διαβιούσαν με αυστηρούς κανόνες σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, τους οποίους όριζε η κοινοτική αυτοδιοίκηση. Στην Ήπειρο αυτοδιοικούμενα χωριά ήταν τα 45 Ζαγοροχώρια, από το 1430, τα Βλαχοχώρια της Πίνδου, από το 1480, και άλλες μικρότερες ομάδες