Ο Φώτης Κόντογλου και η Πρέβεζα - Μουστάκης, Γεώργιος (Πρεβεζάνικα Χρονικά, 2025)
Ο ζωγράφος και λογοτέχνης Φώτης Κόντογλου έχει συνδεθεί με την Πρέβεζα και τους Πρεβεζάνους και άφησε ένα σημαντικό έργο. Το 1952 ο εκδοτικός οίκος Αστήρ αναθέτει στον Πρεβεζάνο λογοτέχνη Βασίλη Μουστάκη και τον Φώτη Κόντογλου τη διεύθυνση του περιοδικού "Κιβωτός" και έτσι αναπτύσσεται μια μεγάλη φιλία μεταξύ των δύο αντρών και αρχίζει η σχέση του Κόντογλου με την Πρέβεζα. Τέσσερα έργα του κοσμούν το τέμπλο του Ιερού Ναού Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Παντοκράτορα Πρέβεζας.