Η ανθεκτική και ευφυής πόλη υπό το πρίσμα της βιωσιμότητας. Η περίπτωση της Πρέβεζας - Τζούμας, Βασίλειος Κ. (Πρεβεζάνικα Χρονικά, 2025)
Οι τελευταίες δεκαετίες χαρακτηρίζονται από το φαινόμενο της έντονης αστικοποίησης, η οποία προκαλώντας την αλόγιστη μεγέθυνση της οικονομικής δραστηριότητας έχει επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις τόσο στο φυσικό περιβάλλον, όσο και στις κοινωνικές δομές. Η συνεχιζόμενη ανθρώποσυγκέντρωση στα αστικά κέντρα και η αδιάλειπτη απαίτηση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης, κοινωνικών λειτουργιών και οικονομικών ευκαιριών, είχε σαν συνέπεια τη δημιουργία περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων, όπως την κοινωνική υποβάθμιση, την μείωση των διαθέσιμων φυσικών πόρων, την κυκλοφοριακή συμφόρηση, την ατμοσφαιρική ρύπανση, την ανεπάρκεια σε υποδομές και δίκτυα, έως την κλιματική κρίση που βιώνουμε στις μέρες μας. Έτσι, η κλιματική αλλαγή, η προστασία των φυσικών πόρων, η ποιότητα ζωής, η ηθική διακυβέρνηση, η κυκλική οικονομία, η ισότητα των φύλων, η παιδεία, το εμπόριο με δίκαιους όρους, αποτελούν κάποιες από τις επίκαιρες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινωνία. Η αντιμετώπισή τους επιτάσσει μια διαφορετική αναπτυξιακή θεώρηση που θα γεφυρώνει τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές οπτικές, αναπτύσσοντας παράλληλα τις σχετικές δομές, γεγονός που οδήγησε στην υιοθέτηση της έννοιας της βιώσιμης ανάπτυξης.