Το τρενάκι της Πρέβεζας. Μια ξεχασμένη ιστορική σελίδα - Κωστούλας, Κωνσταντίνος Χρ. (Πρεβεζάνικα Χρονικά, 2025)
Το τρενάκι της Πρέβεζας είναι μια ελάχιστα γνωστή ιστορική σελίδα του τόπου μας. Ξεκινώντας με μια προσωπική ενθύμηση και μια θολή μεταπολεμική εικόνα της ακτογραμμής της παραλίας και αναζητώντας πληροφορίες έφθασα να συνθέσω το κείμενο που ακολουθεί για το ιστορικό τρενάκι που σφύριξε στην παραλία της πόλης μέρες πολέμου, μέρες που η πόλη δοκιμάστηκε από καταστροφές και θυσίες, και είχε μια δυναμική συμμετοχή στη διαδικασία εφοδιασμού του μαχόμενου Ελληνικού Στρατού στην πρώτη γραμμή του Πόλεμου 1940-41. Παραθέτω μαρτυρίες, σχετικές δημοσιεύσεις και ενθυμήσεις μου, με μια χρονολογική διαδοχή και με μια απλή προσωπική απόδοση.