Δολοφονία του Πρεβεζάνου αγωνιστή και πολέμαρχου του '21 Οδυσσέα Ανδρούτσου: 5 Ιουνίου 1825 - Λάζαρος, Συνέσιος (Πρεβεζάνικα Χρονικά, 2025)
Το 1786 η Πρέβεζα ήταν στην κατοχή των Βενετών. Σ' αυτή κατέφυγε ο Ανδρέας Βερούσης από τις Λιβανάτες Λοκρίδος κλεφταρματωλος της Ρούμελης ο οποίος παντρεύτηκε την Ακριβή Τσαρλαμπά, κόρη σημαντικής οικογένειας της Βενετοκρατούμενης Πρέβεζας, το 1789 ή 1780 γεννηθηκε ο γιος τους Οδυσσέας. Ο πατέρας του Οδυσσέα αφιέρωσε την ζωή του στον πόλεμο εναντίον των Τούρκων αλλά και των πλούσιων κοτζαμπάσηδων. Συνελήφθη από τους Βενετούς, παραδόθηκε στους Τούρκους φυλακίστηκε και αποκεφαλίστηκε το 1792 στην Κωνσταντινούπολη με αποτέλεσμα ο μικρός τότε Οδυσσέας να μην προλάβει ουσιαστικά να τον γνωρίσει αφού δεν ήταν παραπάνω από 3-4 χρόνων. Η χήρα μητέρα του μετακόμισε το 1797 στη Λευκάδα. Ο ίδιος μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον δεκτικό σε προσλήψεις των νεωτερικών ιδεών που εκείνη την εποχή κυκλοφορούν όλο και ευρύτερα στα υπό δυτική κυριαρχία Επτάνησα. Καταλυτικός ήταν ο ρόλος της οικογένειας της μητέρας του καθώς και το προφίλ της στην ανατροφή του Οδυσσέα. Η οικογένεια Τσαρλαμπά ήταν από τους στυλοβάτες της γαλλόφιλης μερίδας της Πρέβεζας και έπαιξε ενεργό και ηγετικό ρόλο στην άμυνα της πόλης όταν ο Αλή πασάς επιτέθηκε και την κατέλαβε το 1798. Το 1818 μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία από τους αδελφούς Πετμεζά. Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος ήταν ένας ήρωας που αφιερώθηκε με πάθος στον απελευθερωτικό αγώνα, αλλά είχε άδοξο τέλος. Μετά από σκευωρία των κυβερνητικών Μαυροκορδάτου και Κωλέττης φυλακίστηκε στο φρούριο της Ακρόπολης, όπου και δολοφονήθηκε στις 5 Ιουνίου 1825. Το άψυχο σώμα του Οδυσσέα βρέθηκε τα βράχια της Ακρόπολης. Αρχικά η δολοφονία του παρουσιάστηκε ως δυστύχημα κατά την απόπειρα του να αποδράσει. Η αλήθεια αποκαλύφθηκε πολλά χρόνια αργότερα.