Ιστορία και Νόστος στο "Ο Βίος του Ισμαήλ Φερίκ πασά της Ρέας Γαλανάκη" - Χριστοδουλίδου Λουΐζα (Παιδαγωγικά ρεύματα στο Αιγαίο, 2022)
Η εργασία μας θα διαρθρωθεί σε δύο άξονες: από τη μια, θα εξετάσουμε με ποιο τρόπο το μυθιστόρημα της Ρέας Γαλανάκη, Ο Βίος του Ισμαήλ Φερίκ πασά, υπακούει σε ιστορικά συμφραζόμενα, κατά πόσο αυτά εγγράφονται ως πραγματικά ή αληθοφανή και πώς η συγγραφέας εντάσσει το ιστορικό γεγονός στα πλαίσια της μυθοπλασίας. Μια πρώτη απάντηση, σ’ αυτά τα ερωτήματα, μάς δίνεται από την ίδια τη συγγραφέα σε μια συνέντευξή της στην Κ. Ασημακοπούλου: «η λογοτεχνία είναι επινόηση επί της πραγματικότητας. Αν δεν είσαι βαθιά ριζωμένος στην πραγματικότητα, δεν θα επινοήσεις κάτι που να μοιάζει με πραγματικότητα» και «καμιά φαντασίωση δεν υπάρχει, αν δεν στηρίζεται σε πραγματικά στοιχεία» (Γαλανάκη, 1997: 43). Από την άλλη, θα διερευνήσουμε τις εκδοχές του νόστου και θα επιχειρήσουμε να τον συνδέσουμε με τον κατ’ επίφαση αλλά και τον αληθινό θάνατο του κεντρικού προσώπου.