Η εξέλιξη της μορφωτικής πολιτικής στα πρώτα χρόνια της Οκτωβριανής επανάστα-σης: Η συμβολή του Λένιν. - Παπαοικονόμου Αντώνης (Παιδαγωγικά ρεύματα στο Αιγαίο, 2022)
Η περίοδος από την κατάληψη της κεντρικής πολιτικής εξουσίας στη Ρωσία από τους μπολσεβίκους τον Οκτώβριο του 1917 χαρακτηρίζεται από τις προσπάθειες του Λένιν για τη ριζική αναδόμηση του κράτους και της ρωσικής κοινωνίας. Από τη μία ξεχωρίζουν οι εργάτες και οι αγρότες που εναντιώθηκαν στην αστική κυριαρχία και στους γαιοκτήμονες και από την άλλη οι προσπάθειες της κεντρικής εξουσίας να ενδυναμώσουν τις διπλωματικές και πολιτικές σχέσεις της Σοβιετικής Ένωσης με τις άλλες χώρες και να εδραιώσουν την ειρήνη. Βασικός στόχος της πολιτικής του Λένιν αποτελεί η διεθνοποίηση της επανάστασης σε όλη την Ευρώπη, με άμεσο στόχο τη Γερμανία. Στα πλαίσια αυτά οι μπολσεβίκοι με πρωτεργάτη το Λένιν πήραν πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των μορφωτικών καθηκόντων που έπρεπε να πράξουν με στόχο την απαλλοτρίωση των γαιών των γαιοκτημόνων της τσαρικής περιόδου και την εδραίωση μιας νέας εξουσίας, βασισμένη στα σοβιέτ των εργατών, που θα βασίζεται στις λαϊκές μάζες και που θα εκφράζει τα οικονομικά και κοινωνικά τους συμφέροντα.