Η πολιτική αυτοαντίληψη των νέων της Ευρώπης και οι νέες μορφές νεανικής πολιτι-κής συμμετοχής: Εμπειρική προσέγγιση - Παπαοικονόμου Αντώνης (Παιδαγωγικά ρεύματα στο Αιγαίο, 2022)
Η εργασία αυτή παρουσιάζει μία έρευνα που εκπονήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος Europe on the Edge: Redefining politics of the 21st century από το μη κυβερνητικό και μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό ίδρυμα Sharing Perspectives. Σκοπός της έρευνας είναι ο προσδιορισμός της πολιτικής αυτοαντίληψης των Ευρωπαίων νέων όσον αφορά την πολιτική συμμετοχή και τις δημοκρατικές αξίες αλλά και της διερεύνησης του βαθμού χρήσης των κοινωνικών δικτύων για την πολιτική έκφραση τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι παρόλο που η ευρεία αντίληψη είναι αυτής της ριζοσπαστικής αντιμετώπισης των θεσμών εκ μέρους των νεανικών ομάδων, η πλειοψηφία τους πιστεύει στις παραδοσιακές μορφές πολιτικής συμμετοχής και της συμβατικής συμμόρφωσης στις επιταγές των νόμων. Επίσης παρατηρήθηκε ένας δισταγμός στη χρήση των κοινωνικών δικτύων για την πολιτική έκφραση, γεγονός που αποδεικνύει μία διαφαινόμενη ανωριμότητα εκ μέρους των Ευρωπαίων νέων σε ό, τι αφορά τις νέες μορφές πολιτικής συμμετοχής.