Κύπρου Χρυσάνθη, «“Οι εξομολογήσεις ενός νόθου κοριτσιού”: μια ανάγνωση» - Χριστοδουλίδου, Λουίζα (Παιδαγωγικά ρεύματα στο Αιγαίο, 2022)
Σε αυτή την εργασία θα μας απασχολήσει το διήγημα «Οι εξομολογήσεις ενός νόθου κοριτσιού» (Πεζός Λόγος ΙΙΙ, Ιστορίες από την Κύπρο την αγέρινη, 1973) του Κύπρου Χρυσάνθη. Οι άξονες της αναγνωστικής μας πρόσληψης εστιάζονται στην εξιστόρηση των γεγονότων από την οπτική γωνία του αυτοδιηγητικού αφηγητή - της κεντρικής ηρωίδας. Η αναπαράσταση του τόπου και των συμβολικών του διαστάσεων είναι μία άλλη ενδιαφέρουσα πτυχή την οποίαν θα αναδείξουμε με τη συμβολή της φαινομενολογίας του τόπου, εφόσον ο τόπος και το τοπίο, κυρίως το σπίτι, κεντρικοί άξονες της κειμενικής οργάνωσης του διηγήματος, δημιουργούν το σκηνικό μέσα στο οποίο εκδηλώνονται τα πάθη των δρώντων προσώπων. Ο χώρος γίνεται το πρόσχημα για τις μεταβολές που συμβαίνουν στην ψυχή της ηρωίδας και συμβάλλουν στην ανάδειξη του εσωτερικού της κόσμου.