Εκπαιδευτικός νομικός αναλφαβητισμός στην ψηφιακή εποχή: Η ανάγκη για νομική συνείδηση στην αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκπαίδευση του δημόσιου τομέα - Σμαροπούλου, Αικατερίνη (Παιδαγωγικά ρεύματα στο Αιγαίο, 2025)
Η ενσωμάτωση εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στην εκπαιδευτική διαδικασία συνιστά ένα διαρκώς αναπτυσσόμενο πεδίο παιδαγωγικής καινοτομίας, το οποίο έχει τεκμηριωμένα συμβάλει στη διαφοροποιημένη διδασκαλία, την εξατομικευμένη μαθησιακή υποστήριξη και τη βελτίωση της παιδαγωγικής απόκρισης μέσω προγνωστικής ανάλυσης δεδομένων μάθησης. Ωστόσο, η αλματώδης τεχνολογική πρόοδος δεν έχει συνοδευτεί από ανάλογη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε ζητήματα νομικής φύσης, δημιουργώντας ένα πεδίο «νομικού αναλφαβητισμού» που καθίσταται ιδιαίτερα προβληματικό. Το παρόν άρθρο επιχειρεί να αναδείξει τις νομικές προκλήσεις που ανακύπτουν από τη χρήση εργαλείων ΤΝ στο δημόσιο σχολείο, όπως είναι η προστασία προσωπικών δεδομένων μαθητών, τα πνευματικά δικαιώματα, η διακριτική μεταχείριση και η ηθική χρήση της τεχνολογίας. Μέσα από τομές ανάμεσα στο Δίκαιο και την Παιδαγωγική, προτείνεται ένα πλαίσιο ανάπτυξης νομικής συνείδησης στους εκπαιδευτικούς του Δημοσίου, με στόχο τη δημιουργία ενός ασφαλούς, σύγχρονου και νομικά κατοχυρωμένου εκπαιδευτικού περιβάλλοντος. Bασίζεται σε σύγχρονα παραδείγματα, καλές πρακτικές και ερευνητικά δεδομένα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και καταλήγει σε προτάσεις πολιτικής για την επιμόρφωση και θεσμική ενίσχυση της νομικής επάρκειας του προσωπικού της δημόσιας εκπαίδευσης.