Βία κατά μεταναστών στην Ελλάδα. Μια νέα βάση δεδομένων για το ρεπερτόριο δράσης ακροδεξιών ομάδων (1991-2017) - Καφέ Αναστασία; Γεωργιάδου Βασιλική; Λιαλιούτη Ζηνοβία (Επιστήμη και Κοινωνία: Επιθεώρηση Πολιτικής και Ηθικής Θεωρίας, 2018)
Περίληψη Η ξενοφοβική βία στην Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του παρόντος άρθρου. Η μελέτη του φαινομένου αναδεικνύει ευθείες συνδέσεις των δραστών με το χώρο της ακροδεξιάς και ειδικότερα τη Χρυσή Αυγή. Με τη δημιουργία μιας νέας βάσης δεδομένων που στηρίζεται στην εξαντλητική καταγραφή στον Τύπο περιστατικών βίας κατά μεταναστών στο διάστημα 1991-2017, υποστηρίζουμε ότι ο βίαιος ακτιβισμός δεν αποτελεί απλή συνέπεια της εκλογικής ενδυνάμωσης της άκρας δεξιάς, αλλά προϋποθέτει έναν πυρήνα οργανωμένων δρώντων που ανήκουν ή κινούνται στο περιβάλλον της. Από τα δεδομένα μας συνάγεται ότι η εξέλιξη του αριθμού των επιθέσεων κατά μεταναστών δεν συμπίπτει απολύτως με μια αντίστοιχη διακύμανση στον πληθυσμό των μεταναστών. Τούτο σημαίνει ότι οι αντιμεταναστευτικές επιθέσεις δεν αυξάνονται απαραιτήτως όταν ο αριθμός των μεταναστών είναι μεγάλος, αλλά μπορεί να εμφανίζονται συχνότερα σε περιόδους και περιοχές που παρατηρείται ξαφνική είσοδος μεταναστών. Αν στις περιοχές αυτές εντοπίζονται οργανωμένοι πυρήνες της άκρας δεξιάς και ειδικότερα της Χρυσής Αυγής, τότε είναι συχνό το φαινόμενο των επιθέσεων κατά μεταναστών. Abstract The main research interest of this article focuses on the issue of xenophobic violence in Greece. The study of this phenomenon highlights its direct connection to extreme right-wing actors that are particularly associated with Golden Dawn. With the creation of a new database of violent incidents against immigrants during the period 1991-2017 constructed upon material from the press, we argue that violent activism is not merely a consequence of the electoral success of extreme right parties but it presupposes a cell of organized actors that belong to or move around this specific political environment. Moreover, our data suggest that the quantitative evolution of anti-immigrant attacks does not coincide with the size of immigration. This means that anti-immigrant attacks are not necessarily traced in areas with high migrant population but may be more frequent in areas where the entry of immigrants increases instantly. This trend is reinforced by the presence of organized cells of extreme right orientation - and especially Golden Dawn - that coordinate anti-immigrant violent action.