Για την Κατανόηση της Ανισότητας και της Φτώχειας: Συνήθεις Προβληματισμοί και Ερωτήματα - Μπαλούρδος Διονύσης (Επιστήμη και Κοινωνία: Επιθεώρηση Πολιτικής και Ηθικής Θεωρίας, 2018)
Στο άρθρο αναϕέρονται διαϕορετικές αντιθετικές, αλλά και αλληλοσυμπληρούμενες προσεγγίσεις της διεθνούς βιβλιογραϕίας στο ζήτημα της ϕτώχειας και των ανισοτήτων, το περιεχόμενο των οποίων δεν εξαντλείται στο μέγεθος του εισοδήματος και του πλούτου. ο συγγραϕέας βάσει προηγούμενης εργασίας από τους Grusky & Kanbur διακρίνει τέσσερις ϕάσεις στη σύγχρονη επιστημονικο-οικονομική ανάλυση της ϕτώχειας και της ανισότητας: α) από το 1970 έως τα μέσα της δεκαετίας του 1980, β) από μέσα της δεκαετίας του 1980 έως το τέλος του 20ού αιώνα, γ) από τις αρχές του 21ου αιώνα μέχρι την κρίση και δ) από την κρίση και εντεύθεν. Επισημαίνει ορισμένα αδιέξοδα της νεο-ϕιλελεύθερης προσέγγισης, η οποία οδηγεί σε αυτό που ο ίδιος ονομάζει ‘περιστρεϕόμενο κατώϕλι της ανέχειας και της στέρησης’.