Προλεγόμενα - Τεύχος 38 - Κατσούλης Ηλίας (Επιστήμη και Κοινωνία: Επιθεώρηση Πολιτικής και Ηθικής Θεωρίας, 2018)
ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΕΥΧΟΣ ολοκληρώνεται το διπλό θεματικό αφιέρωμα του περιοδικού σε παραμέτρους της κρίσης στην Ελλάδα. Στο προηγούμενο τεύχος εστιάσαμε στα φαινόμενα του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της συνωμοσιολογίας. Πρόκειται για εκφάνσεις που γνώρισαν έξαρση μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης, παρότι, αν πάμε πίσω στον χρόνο, έχουν διάρκεια και συνεπώς δεν ήταν οι συνθήκες της κρίσης εκείνες που τις ανέδειξαν στη δημόσια σφαίρα. Στο παρόν τεύχος επιχειρούμε κατ’ αρχάς να αναδείξουμε τα εργαλεία άσκησης δημόσιας πολιτικής στην κρίσιμη για τη χώρα περίοδο που εκκινά το 2009/10. Εστιάζουμε ακόμη στους επιπλέον περιορισμούς όσον αφορά τη χάραξη πολιτικής που εμφανίζονται στη συγκεκριμένη συγκυρία όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), καθώς η αντιμετώπιση ζητημάτων όπως το μεταναστευτικό/προσφυγικό ή η ανεργία λαμβάνει χώρα υπό την πίεση που δημιουργείται από την ενδυνάμωση των κομμάτων της λαϊκιστικής, ριζοσπαστικής και εξτρεμιστικής ∆εξιάς. Η ελληνική πολιτική σκηνή, περισσότερο από ό,τι αυτό συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ε.Ε., βρίσκεται αντιμέτωπη με πολιτισμικές πραγματικότητες μιας ‘κλειστής’ και ‘αμυντικής’ κοινωνίας, οι οποίες δυσκολεύουν έτι περαιτέρω τον σχεδιασμό και την εφαρμογή δημόσιων πολιτικών που να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα υπάρχοντα προβλήματα.