Η θεσμική προστασία της οικογένειας στο Ελληνικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας - Αμίτσης Γαβριήλ (Επιστήμη και Κοινωνία: Επιθεώρηση Πολιτικής και Ηθικής Θεωρίας, 2019)
Περίληψη Η θεσμική προστασία της οικογένειας από το Κράτος αποτελεί βασικό πεδίο των δημόσιων πολιτικών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας. Ανάμεσα στις πολιτικές αυτές περιλαμβάνονται και οι παρεμβάσεις των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής πρόνοιας, που επικεντρώνονται στην κάλυψη συγκεκριμένων κινδύνων και αναγκών. Εκκινώντας από μία συστηματική επισκόπηση του υφιστάμενου μοντέλου του Ελληνικού Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλειας, το ανά χείρας άρθρο εξετάζει κριτικά τους βασικούς μηχανισμούς κάλυψης των ασφαλιστικών κινδύνων και προνοιακών αναγκών που συνδέονται με την οικογένεια (μητρότητα και ανατροφή των εξαρτώμενων τέκνων) μέσω των επιδομάτων μητρότητας και των οικογενειακών επιδομάτων, διερευνώντας την επίδραση των σχετικών θεσμικών μεταρρυθμίσεων της δεκαετίας του 2010 στην εξυπηρέτηση θεμελιωδών αρχών του Κοινωνικού Κράτους, όπως η κοινωνική αλληλεγγύη, η καταπολέμηση των διακρίσεων και η στόχευση των κοινωνικών παροχών. Λέξεις κλειδιά Κοινωνική Ασφάλεια, ασφαλιστικοί κίνδυνοι, προνοιακές ανάγκες, Επιδόματα Μητρότητας, Οικογενειακά Επιδόματα