Έλλειμμα γεννήσεων και πολιτικές για την οικογένεια στην Ελλάδα: Μία πρώτη προσέγγιση - Μπαλούρδος Διονύσης (Επιστήμη και Κοινωνία: Επιθεώρηση Πολιτικής και Ηθικής Θεωρίας, 2020)
Στην εργασία αυτή περιγράφεται η εξέλιξη της γονιμότητας στην Ελλάδα και οι σύγχρονες πολιτικές που είναι φιλικές για την οικογένεια. Με βάση τις κυρίαρχες θεωρήσεις και τα εμπειρικά δεδομένα παράγοντες όπως η οικονομική ανάπτυξη, η θεσμική ανανέωση και η ανάπτυξη του κράτους πρόνοιας καθορίζονται ως προσδιοριστές της γονιμότητας και ιδιαίτερα της αναβολής της τεκνοποίησης. Προτείνει ότι η Ελλάδα χρειάζεται πολιτικές που στοχεύουν στη δημογραφική ανανέωση με περιορισμό του κόστους απόκτησης παιδιών για τους γονείς και κυρίως του υψηλού κόστους ευκαιρίας που επιβαρύνει τις γυναίκες. Αν η Ελλάδα μπορεί να επηρεάσει την αναγκαία παραδειγματική βάρδιες σε ρόλους των δύο φύλων και την κοινωνία θα προετοιμάσει το δρόμο για Ολιστικές λύσεις και αποκατάσταση γονιμότητας. Αν η Ελλάδα μπορεί να επηρεάσει τις αναγκαίες αλλαγές στους ρόλους των δύο φύλων και την κοινωνία θα προετοιμάσει το δρόμο για προοδευτικές λύσεις και αποκατάσταση γονιμότητας.