Αντιμετώπιση του φαινομένου της χαμηλής γεννητικότητας και ενίσχυση της οικογένειας στην Ελλάδα - Πιερράκος Γεώργιος Νικόλαος (Επιστήμη και Κοινωνία: Επιθεώρηση Πολιτικής και Ηθικής Θεωρίας, 2019)
Την περίοδο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, οι μεταβαλλόμενες συνθήκες διαβίωσης έχουν προκαλέσει ανασφάλεια και αβεβαιότητα στον πληθυσμό. Επίσης διαπιστώνεται ότι, μονογονεϊκές οικογένειες και μεγάλες οικογένειες με τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα παιδιά αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες. Ο κίνδυνος του χαμηλού εισοδήματος και το υψηλό κόστος ευκαιρίας για γυναίκες που αναγκάζονται να διακόψουν τη δουλειά τους, οδηγεί σε αναβολή των γεννήσεων. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται και με την έλλειψη ολοκληρωμένων πολιτικών στήριξης της οικογένειας σε ένα ενιαίο θεσμικό πλαίσιο. Η σύγχρονη οικογενειακή πολιτική δεν στοχεύει μόνο στην αύξηση του αριθμού των γεννήσεων αλλά προσβλέπει στη δημιουργία προϋποθέσεων θετικής γονικής μέριμνας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να αποτελέσει βασικό παράγοντα στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών και στην υλοποίηση προγραμμάτων οικογενειακής πολιτικής. Η δημιουργία ενός Υπουργείου οικογένειας αναβαθμίζει τον κοινωνικό διάλογο και διευκολύνει τη δημιουργία ενός ενιαίου νομοθετικού πλαισίου οικογενειακής πολιτικής. Παράλληλα, η δημιουργία Γραφείου Δημογραφικής πολιτικής της Βουλή αποτελεί σημαντικό μέτρο στην παρακολούθηση δημογραφικών δεδομένων και συμβάλει στον κοινωνικό διάλογο ενίσχυσης των οικογενειών, σε εθνικό επίπεδο.