Προσεγγίζοντας το φαινόμενο των παραποιημένων ειδήσεων (fake news) - Χαλαβαζής Ιωσήφ (Επιστήμη και Κοινωνία: Επιθεώρηση Πολιτικής και Ηθικής Θεωρίας, 2022)
Ο όρος «fake news» ξεκίνησε να χρησιμοποιείται συστηματικά στον δημόσιο διάλογο τον Δεκέμβρη του 2016 από τον Donald Trump. Ως Πρόεδρος των ΗΠΑ, καθ’ όλη τη θητεία του χρησιμοποίησε σε μεγάλο βαθμό τον όρο για πρόσωπα και ΜΜΕ τα οποία ασκούσαν κριτική στις επιλογές του. Λόγω της θεσμικής ισχύος του, αλλά και λόγω της φύσης του Διαδικτύου, σύντομα στη jargon της πολιτικής, της δημοσιογραφίας και της δημοσιολογίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ΜΚΔ) παγκοσμίως τα «fake news» ταυτοποιήθηκαν ως μία τεχνική δημόσιου αφορισμού. Υπό το πρίσμα όμως των κοινωνικών επιστημών, τα «fake news» είναι ένα σύνθετο φαινόμενο που δεν εξαντλείται στην παραποίηση ή το ψεύδος μίας πληροφορίας που αναπαράγεται στα ΜΜΕ, αλλά συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τη μετα-αλήθεια (post-truth), τις κοινωνικές σχέσεις, την ιδεολογία, τα στερεότυπα και τις διεργασίες της σκέψης.