Ο Κατώτατος μισθός στην Ελλάδα της κρίσης. Κριτική επισκόπηση της σύγχρονης θεωρίας και πολιτικής - Μισσός Βλάσης; Πασσάς Κωνσταντίνος; Παπαφράγκος Αναστάσιος (Επιστήμη και Κοινωνία: Επιθεώρηση Πολιτικής και Ηθικής Θεωρίας, 2022)
Η μεταστροφή της διεθνούς νεοφιλελεύθερης ρητορείας προς μία περισσότερο δεκτική στάση στη θεσμοθέτηση ενός πλαισίου τακτικών αναπροσαρμογών του κατώτατου μισθού, προέκυψε στον απόηχο της ανεπαρκούς εμπειρικής τεκμηρίωσης των συμπερασμάτων της κυρίαρχης οικονομικής θεωρίας. Επί δεκαετίες, η επικρατούσα οικονομική πολιτική υπογράμμιζε τον κίνδυνο μειωμένης απασχόλησης ως συνέπεια των μισθολογικών αυξήσεων, η οποία μεσοπρόθεσμα, θα οδηγούσε στην όξυνση της ανισότητας και φτώχειας. Το παρόν άρθρο υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη μεταβολή δεν συνιστά απόκλιση από την προηγούμενη ιδεολογική στάση, επισημαίνοντας ότι η συζήτηση για τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα παραμένει εξαιρετικά αναχρονιστική και δύσκαμπτη. Παράλληλα, το άρθρο εξετάζει την επίδραση της αύξησης του κατώτατου μισθού, το 2019, στην ανισότητα των μισθωτών, υπογραμμίζοντας τη σημασία του στην προαγωγή κοινωνικής ευημερίας. Στη συνέχεια επικεντρώνεται στην εμπειρική εξέταση της μακροχρόνιας σχέσης των δύο μεγεθών στην Ελλάδα, με περίοδο αναφοράς τα έτη 1995 έως 2019. Συμπερασματικά, η επιμονή στη μείωση του κατώτατου μισθού με πρόσχημα την διατήρηση του επιπέδου συνολικής απασχόλησης, η οποία εντάθηκε με την εφαρμογή των Προγραμμάτων Οικονομικής Προσαρμογής από το 2012 και ύστερα, δεν επιβεβαιώνεται ούτε βιβλιογραφικά, αλλά ούτε και από τα εμπειρικά δεδομένα.